Zoethout

Hoewel deze geneeskrachtige wortel niet onder de kruiden valt, wordt deze smaakmaker veel gebruikt om kruidenthee mee te bereiden. Zoethout is zoeter dan suiker, maar niet schadelijk voor de tanden. De zoete stof in de plant heet Glycyrrhizine. Last van verkoudheid en keelpijn met een hoest? Dan is een kop warme thee met zoethout een echte opkikker.

Weetjes:

-Zoethout, een zeer ondergewaardeerde plant, waar de wetenschap nog steeds onderzoek naar doet. Er wordt wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van zoethout op obesitas en kanker. Het vermoeden is bij wetenschappers gerezen dat de werkzame stof in zoethout, glycyrrhizine, daar geneeskrachtig tegen werkt. Zoethout heeft een ontstekingsremmende werking en wetenschappers verwachten dat binnenkort resultaten bekend gemaakt kunnen worden dat zoethout obesitas en kanker kan bestrijden.

-De beroemde arts en botanicus Theophrastos (350 v. Chr.) schreef in zijn plantkundeboek, dat kauwen op zoethout dorstlessend werkt.

-In Nederland gebruikt men zoethout in Rommelkruid, hetgeen gebruikt wordt voor de bereiding van Balkenbrij, kruidbroodjes en koekjes. Rommelkruid is een mengsel van specerijen, wat je in de supermarkt kunt kopen.

-Glycyrrhizine is een natuurlijke zoetstof, die vooral wordt toegevoegd aan drop. Het bevat zeer weinig calorie├źn.

-Aan snoep, medicijnen en tabak wordt ook vaak Glycyrrhizine toegevoegd. Voornamelijk in hoestdrank; het maakt het slijm los. Er bestaat zelfs zeep met zoethoutextract. Zie mijn webshop.

-Net als Stevia, lost Glycyrrhizine niet op in water, maar als je kauwt op zoethout, dan blijft de zoete smaak langer in je mond dan gewone suiker.

-Zoethoutthee werkt slijmoplossend en verzachtend bij verkoudheid en kriebelhoest. Afgekoelde Zoethoutthee werkt pijnstillend bij maagzweren.

Voor pure zoethoutthee van de beste kwalteit, kijk in mijn webshop.

Geneeskracht

-dorstlessend

-slijmoplossend

-verzachtend bij keelpijn en kriebelhoest

-pijnstillend bij maagzweren

Pas op!

-Zoethoutthee kan de bloeddruk tijdelijk verhogen en daarmee het kaliumgehalte in het bloed verlagen. Mensen met een verhoogde bloeddruk moeten dus wel voorzichtig zijn.

Bronnen

-https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104040-de-geneeskracht-van-zoethout.html

-Grote Kruiden Encyclopedie- Claire Loewenfeld en Philippa Back