Kardemom

Kardemom

Deze donkere thee met een geurende aromatische smaak, dankt haar kleur aan de gemalen zwarte zaadjes... De smaak is citroenachtig en fris. Een zeer sterke geur, welke zelfs in parfums wordt gebruikt. Je bent liefhebber, of helemaal niet. 

Weetjes

-Al in 400 jaar voor Christus werd deze specerij gebruikt in India, het land van herkomst.

-Kardemom is familie van de Gember en groeit uitsluitend op warme plaatsen. De zaaddozen worden na de groei geplukt en gedroogd in de zon.

-Kant en klare Kardemom poeder is minder aromatisch, doordat de zaadjes met zaaddozen in zijn geheel gemalen worden. De beste smaaksensatie krijg je door de zwarte zaadjes uit de zaaddozen te halen en met de vijzel fijn te malen. Oude Kardemom verliest haar geur en smaak.

-De toepassing van Kardemom is veelvoudig. Ze smaakt goed met gebakken appel en wordt verwerkt in koekjes, kerries en worst. Ook wordt ze gebruikt voor de bereiding van rijst vis- en vleesgerechten. In Arabische landen wordt het toegevoegd aan koffie en fruit.

-10 gram Kardemom voorziet je in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer. 10 gram is veel, maar dit geeft aan hoezeer dit past in een ijzerrijk dieet. Verder is het rijk aan mangaan en zink, vitamine C en magnesium.

Geneeskracht

-Bevordert de eetlust en spijsvertering, helpen bij maagstoornissen en een opgeblazen gevoel.

-Goed tegen bloedarmoede door hoge ijzergehalte en vitamine C.

-Verbetert de insuline gevoeligheid, maar vervangt geen medicijnen voor suikerziekte.

Bronnen

-Grote Kruiden Encyclopedie- Claire Loewenfeld en Philippa Back