Brandnetel

Onkruid bestaat niet. Dit kruid reinigt de grond waar ze staat. Raad eens wat brandnetelthee met uw lichaam doet... Onmisbaar dus ook in uw moestuin! Bedenk wat u doet, voordat u deze verwijdert.

Brandnetel met zaad

Jong brandnetelblad

Weetjes

-De jonge blaadjes kun je plukken en rauw eten tijdens een voorjaarswandeling. Hoe? Pak een blaadje vast aan de onderkant en rol hem op met de prikkende haartjes naar binnen. Je kunt het blad nu eten zonder je tong te verbranden.

-De Latijnse naam van brandnetel is Urtica Dioca. Urtica betekent brandend. Deze benaming verwijst naar de brandharen op het blad. Deze bevatten mierezuur en nog een paar andere stofjes en veroorzaken brandende, jeukende bulten en rode plekken op de huid. Jonge bladeren prikken trouwens minder dan oudere bladeren.

-De grote brandnetel is zeer geliefd bij vele soorten vlinders. Voor de rupsen is dit eiwitrijke kruid essentieel voor de groei

-Zaadjes van de Brandnetel zijn erg gezond en geneeskrachtig. Thee van de zaadjes is dan ook smaakvoller, dan van het blad. Verzamel ze zelf wanneer ze groen zijn. Daarna kun je ze drogen om te bewaren. Online zijn ze moeilijk te vinden en lang niet zo vers.

-Eén van de taken van de Brandnetel is het reinigen van de grond. Daarom vind je haar vaak op bouwplaatsen en braakliggende terreinen.

-Voor een lekkere kop thee meng ik de brandnetel met een ander kruid, bijvoorbeeld citroenmelisse of munt, want hoe gezond het ook is, het smaakt nergens naar...

-Verwijder geen brandnetels als er zaad aan zit. Dan heb je in het voorjaar een echte brandnetelplaag.

-Door de prikkende eigenschap laten paarden brandnetels, wanneer ze vers zijn, meestal staan. Gedroogd is brandnetel een smakelijke aanvulling voor het paard en is online te koop. Je kunt het dan vermengen met het dagelijkse voer. Brandnetel heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop van het dier.

Recept Brandnetelsoep met spek

Bronnen:

-https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/136839-de-geneeskracht-van-brandnetelzaad.html

-https://www.pharmahorse.nl/brandnetel.html

-https://www.ivn.nl/afdeling/voorne-putten-rozenburg/grote-brandnetel