Rozenbottel, een vitamine C bom als geen ander.

Ik kan me herinneren, dat onze wijk er vol mee stond. Ze prikten en ik was er als kind van overtuigd, dat de bessen giftig waren.  Kinderen deden er van alles mee; openknijpen en in je trui gooien of wegschieten met een elastiek. Er zat jeukpoeder in, zeiden ze... Deels waar, want er wordt jeukpoeder gemaakt van Rozenbottels. Vraag me niet het nut hiervan...

Rozenbottel in de winter

Bloeiende Rozenbottel in de zomer

De Rozenbottel is één van de vele bewijzen, dat moeder natuur voor ons zorgt. Tot ver in de winter hangen de zoete rode of oranje vruchten aan de struik. Eigenlijk hangen ze er het hele jaar door, maar tegen het einde van de winter zijn ze aardig opgedroogd en hangt het zaad te wachten, tot het misschien ooit mag ontkiemen. Ze zijn dan nog wel eetbaar, maar verre van vlezig en erg droog. Het gekke is wel, dat ze zoeter worden naarmate ze droger worden. De smaak is wat geconcentreerder.

Ze zitten boordevol vitamine C, hetgeen je juist in de wintermaanden goed kan gebruiken. 100 Gram Rozenbottels bevat 426 mg vitamine C! Terwijl een volwassen persoon maar 75 mg per dag nodig heeft en een kind 50 mg. Weg met de vitaminetabletten! Eet een Rozebottel of maak er thee of jam van.

Even ter vergelijking:                                                                                                 

-1 sinaasappel : 50 mg vit C 

-1 kiwi 92,7 mg vit C 

-1 banaan 8,7 mg vit C 

-100 gr spruiten 150 mg vit C

De vele gezondheidsvoordelen, die zijn toegeschreven aan vitamine C zijn talrijk. Het is essentieel om de bloedvaten gezond en elastisch te houden. Alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven zoals de gewrichten, pezen, huid, spieren (waaronder de hartspier), botten en bindweefsel zijn afhankelijk van de opbouwende activiteit van vitamine C, met name na een periode van ziekte. Het is een sterke antioxidant en helpt bij de opname van ijzer, wat dus weer belangrijk is bij bloedarmoede. Vitamine C is ontstekingsremmend en heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten. Vitamine C helpt bij de eliminatie van zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel. Ook speelt vitamine C een rol bij de de ondersteuning van het immuunsysteem. 

Vogels zijn dol op Rozenbottels. Het is voor hen een belangrijke voedselbron om de winter mee door te komen. Zij zijn uiteraard de verspreiders van de nootachtige zaden, die ze weer uit poepen. Het zaad kun je trouwens ook kopen. Er is zelfs Rozenbottelzaadolie. Een vette olie met een prijs van minimaal 70 euro per liter. Geschikt voor culinair gebruik, maar voornamelijk te koop voor cosmetische doeleinden, vanwege de aanwezige vitamine E. Rozenbottel olie is een van de meest waardevolle oliën in de huidverzorging, omdat de verzorgende en de huid regeneratieve eigenschappen zeer groot zijn. Het geeft de huid elasticiteit, stimuleert de celvernieuwing en is ideaal voor de rijpere, droge, schilferige of beschadigde huid. Het heeft een legendarische reputatie voor de verzorging bij de nabehandeling van brandwonden en heeft de mogelijkheid om de vochtigheid van de huid te stabiliseren.

De overige vitamines, verborgen in de Rozenbottel zijn vitamine A, B1 en B2. 

Een leuk culinair artikel lezen over Rozenbottel? Culinair ontdekt: Rozenbottel (geen reclame!)

 

Movizin Complex

De natuur heeft voor iedere kwaal meerdere oplossingen. Het samenvoegen van de beste ingrediënten is een uitdaging van moeder natuur. Om onze gewrichten soepel te houden heeft Wellvita een mooie combinatie van natuurlijke ingrediënten samengevoegd. Rozenbottel, Gember en Boswellia... Een unieke combinatie van natuurlijke ingrediënten voor uw gewrichten. Met Rozenbottel als één van de hoofdingrediënten, moest ik hem toevoegen aan mijn artikel.

Meer weten? Lees hier...

Bronnen

-https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C

-https://www.een-groenewereld.nl/detail/2211911/rozenolie-vet-bio-rozenbottel-zaad-olie.htm

-https://nl.wikipedia.org/wiki/Rozenbottel